Akvarellkurs juni 2017

Akvarellkurs web

Om kursen

Ta med material som ni redan har eller skaffa efterhand ni lär er vad ni behöver!

Ett bra akvarellblock eller helst två är en god investering. Man ska ju ha tålamod att vänta tills det torkar, och då är det bra att ha två block att jobba på samtidigt. Ett litet och ett större block är då bra, helst med fin gräng eftersom de är lättare att arbeta på och ger tydligare effekter.

En moddlare, en 5-6 cm bred hårpensel (målarpensel) är fin till att fukta papperet med. De billiga, från Kina är riktigt bra eftersom de är gjorda av naturhår som suger upp vattnet bra. Finns i färgaffären, byggshopen eller på varuhusen. De är också fina att måla med, och en vanlig sprayflaska för vatten (blomspruta) kan också göra underverk med en akvarell.

Ett par akvarellpenslar som inte är för tunna. En bra akvarellpensel ska ha mycket hår så att den suger upp rikligt med vatten och också går att spetsa riktigt, så att man även kan jobba med detaljer. Storlekar från 10 och uppåt är bra, och det behöver inte vara mårdhår. Vanliga hårpenslar och blandhårspenslar (delvis syntet) är riktigt fina att måla med.

Det är viktigt att ha några små plastkoppar att blanda färgerna i, så att de räcker till en större yta. En bomullstrasa eller köksrulle är praktisk att ha med.

Vatten behövs rikligt av och det finns stora plastburkar att låna på Härke Konstcentrum.

Akvarellfärger finns av olika märken som Windsor & Newton, Lukas, Schminke, Maimeri m m. De ryska akvarellfärgerna (St Petersburg) är mycket bra, prisvärda och har starka, intressanta pigment. En låda med 10-12 färger kommer man långt med.

Användbara färger är: Alizarin Crimson (krapplack), Cadmium rött eller Engelskt rött, Gulockra, Cadmium gult (mörk), Citrongult, Ultramarinblått, Coboltblått, Coelinblått, Neutral tint, Payne´s gray, rå Umbra, Lamp Black och Viridian (grön) eller Cromoxidgrönt. Gröna färger är intressantare att blanda till om man har olika blå och gulaktiga färger. Det ska vi träna på. Det är bra att inte ha för många färger, man blir bättre på att blanda till färger på det sättet.

Ett skissblock (litet), ett par skisspennor HB, B eller 2B och ett mjukt radérgummi för skissering är bra att ha. Men, det behövs inte så mycket material för att komma igång. Det är bättre att komplettera.

Ta med lunch och ev fika. Det finns utrustade kök och mikrougnar på Härke. Ett enklare fika med kaffe och te bjuder vi på.

Vi startar dagen kl 9.00 och avslutar vid 16.00. Vill man sitta kvar och måla en stund efter 16.00 så går det bra. Arbetspassen innehåller information om material och metoder, bilddiskussion, bildvisning, tips och demonstrationer. Vi jobbar med olika uppgifter och motiv och framför allt ska vi ha KUL, det ska vara både lustfyllt och arbetsamt att skapa!

Kursen kostar 1700:- inkl moms och avgiften ska betalas veckan innan kursstart på konto:
Odd Larsson, Nordea 3300 480919-8213