SOFIA BÄCKLUND / PETTER LEHTO

baecklund_lehto_ahlbergshallen_mars_2015

7 – 18 mars 2015
Ahlbergshallen, Rådhusgatan 42, Östersund
Vernissage lördag 7 mars 12-16
Öppet mån-fre 12-17, lör-sön 12-16

Utställningen på Ahlbergshallen är den första som Petter Lehto och Sofia Bäcklund gör tillsammans. Det rör sig inte om några gemensamma verk utan om arbeten från de senaste åren som har uppkommit i nära relation till varandra. Sofia Bäcklund arbetar med grupper av skulpturer gjorda i en kombination av svetsat stål och tyg. Deras uttryck befinner sig mitt emellan det abstrakta och det lätt igenkännbara. Även Petter Lehto har ständigt återkommit till textil, men också till porträtt, i sitt konstnärskap – oavsett om det handlat om stora installationer, fotografi, eller som i det senaste projektet ”New Yok” där han tillverkar moderiktiga mössor för hand med utgångspunkt i den råa ullen och rapmusikens dröm om storstaden.

De båda konstnärerna delar ett intresse för hur vi knyter an till vår omvärld och till varandra. Hur gör man något obegripligt begripligt? Hur gör man ett färdigt koncept till sitt? Den textila närvaron men också skalan pekar mot det kroppsnära, mot en lika intim som offentlig gränszon. Där vill de båda konstnärskapen verka, med humor och allvar, och en tilltro till de tröga processernas explosiva kraft.

Detta kommer att visas: Tre skulpturer från två olika skulpturgrupper. Två tygbilder som också är kulisser i en serie svartvita fotografier, som också visas. Skulpturskisser gjorda i torrnålsgrafik. Ett antal mössor. En bild av armar och knän – dels i form av ett batiktyg av Petter Lehto och dels som en ristning av Sofia Bäcklund.

Notera att utställningen är öppen även måndagar.

Välkomna!