YHTEYS–KONTAKT

YTHEYS-KONTAKT

VÄLKOMMEN TILL VERNISSAGE

Ahlbergshallen Östersund, lördag 2 september kl. 12:00 – 16:00
Roy och Åsa Okutani spelar på vernissagen

YHTEYS – KONTAKT
ETT KONSTNÄRLIGT SAMARBETE FINLAND – SVERIGE I FYRA DELAR

Cata Ahlbäck – Ann-Sofi Kattilakoski – Leif Strengell
VASA KONSTGRAFIKER, FINLAND

Cathrine Johansson – Elin Ståhl – Kristina Wrang
ÖSTERSUNDS KOLLEKTIVA GRAFIKVERKSTAD

Projektet YHTEYS – KONTAKT är ett samarbete över landgränsen mellan konstnärer som arbetar vid Vasa Konstgrafiker i Vasa, Finland och vid Östersunds kollektiva grafikverkstad.

Projektet består av två utställningar och två workshops som arrangeras i båda länderna. Utbytet sker under tre år, i växelvis Sverige och Finland.

1. Första etappen förverkligades i Vasa sommaren 2017. Medlemmar från Östersunds kollektiva grafikverkstad deltog i en gemensam workshop i Vasa konstgrafikers verkstad där de tillsammans med de finska grafikerna arbetade med litografi.

2. Andra etappen förverkligas nu i Ahlbergshallen, 2 – 17 september. Utställningens curator har valt tre konstnärer från vardera land som arbetat med temat kontakt. Förutom den jurerade delen av utställningen visas ett vykortsprojekt som skapats genom korrespondens mellan föreningarnas medlemmar.

3. Tredje etappen arrangeras i Östersund sommaren 2018. Vasa Konstgrafiker samlas i Östersunds kollektiva grafikverkstad, Härke Konstcentrum för att tillsammans med de svenska grafikerna arbeta med serigrafi.

4. Fjärde etappen förverkligas i Vasa i form av en gemensam utställning 2019.

Projektet initierades via North Cultitude 6263 där kulturskapare på samma breddgrad möts och skapar gemensamma projekt. Den första kontakten togs i januari 2016. Deltagande i projektet är öppet för alla medlemmar i de två föreningarna.

Vasa Konstgrafiker grundades 1981. Föreningen har omkring fyrtio medlemmar och den gemensamma verkstaden är belägen på Vasklot i Vasa. Föreningen arrangerar årligen utställningar och workshops med konstgrafik samt organiserar olika internationella evenemang.

Östersunds kollektiva grafikverkstad grundades 1982 och har omkring sjuttio medlemmar. Verksamheten bedrivs vid Härke Konstcentrum på Frösön. Verkstaden arrangerar årligen utställningar och kurser.

Projektets mål är att skapa aktivt utbyte mellan konstnärer i de två länderna och till publiken förmedla en del av den samtida grafiska konsten.

Utställningen pågår t o m söndag 17.9

Öppettider:
tis-fre 12:00 – 17:00
lör-sönd 12:00 – 16:00